Ereburgers

Dr Denis MUKWEGE

 

De gemeente betuigt eerbetoon aan personen of groepen van personen waarvan de levensloop of de professionele activiteit uitzonderlijk zijn

 

Pierre Bertrand en Simon Gronowski, ereburgers van Sint-Lambrechts-Woluwe

Inwijding van didactische panelen ter ere van Paul Hymans

Dames Lily de GERLACHE en Andrée DUMON opgenomen als ereburgers

De vernieuwde school Parc Malou wordt herdoopt tot school Parc Malou-Robert Maistriau

Eerbetoon aan Dhr Henri LAFONTAINE, Nobelprijs voor de Vrede

Nationale dag voor de strijd tegen homofobie

Dag ter ondersteuning van Amnesty International

Sint-Lambrechts-Woluwe ondersteunt de vzw Les Fauteuils Volants

Eerbetoon aan De Heer en Mevrouw Albert JONNART

Eerbetoon aan Mevrouw Louise NGANDU

Inwijding van een monument ter ere van de paracommando’s

Dokter Denis MUKWEGE geëerd

De Heer Paul BARRAS benoemd tot ereburger

 

De acht ereburgers van Sint-Lambrechts-Woluwe

Aung San Suu Kyi geschorst als ereburger

In 2007 benoemde de gemeenteraad van Sint-Lambrechts-Woluwe de Birmaanse politica Aung San Suu Kyi tot ereburger van de gemeente, als eerbetoon aan de strijd die zij op dat moment voerde voor de democratische rechten.

Na de verkiezingen van 2016 werd Aung San Suu Kyi benoemd tot Minister van buitenlandse zaken, adviseur van de staat en woordvoerster van de president. Zij bekleedt dus de facto de functie van staatshoofd van Birma.

Sinds augustus 2017 is de internationale gemeenschap geschokt over het lot van de Rohingya, een etnische moslimminderheid die in de staat Arakan, in het westen van Birma, leeft.

De Rohingya werd de Birmaanse nationaliteit ontnomen, zij zijn slachtoffer van vervolging en slachtpartijen door het Birmaanse leger en door extremistische boeddhistische milities. Ze werden gedwongen om hun huizen te verlaten en in ballingschap te leven. Een situatie die volgens het Hoog-Commissariaat voor de mensenrechten van de Verenigde Naties gelijkstaat aan etnische zuivering.

De gemeente is van oordeel dat de passieve, of zelfs negationistische houding van Aung San Suu Kyu ten opzichte van de situatie van de Rohingya onverenigbaar is met het statuut van ereburger van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Op initiatief van de gemeenteraadsleden Delphine De Valkeneer (LB-DéFi) en Fabrice Delooz (PS) besloot de gemeenteraad tijdens de zitting van 23 oktober 2017 om Aung San Suu Kyi voorlopig te schorsen als ereburger, in afwachting van een duidelijkere beslissing vanwege de internationale instellingen over haar verantwoordelijkheid inzake de vervolging van de Rohingya.

Lees hier de tekst van de motie