Ereburgers

Dr Denis MUKWEGE

 

De gemeente betuigt eerbetoon aan personen of groepen van personen waarvan de levensloop of de professionele activiteit uitzonderlijk zijn

 

Dhr. Simon GRONOWSKI en dhr. Pierre BERTRAND (02/05/2022)

  • De Gemeenteraad van Sint-Lambrechts-Woluwe is op 20 december 2021 bijeengekomen en heeft de titel van ereburger verleend aan Simon GRRONOWSKI, doctor in de rechten en advocaat bij de Barreau de Bruxelles (de Franstalige tegenhanger van de Balie te Brussel) alsook autodidact pianist, voor zijn voorbeeldig leven en de boodschap van hoop, broederschap en vrede die hij aan de volgende generaties doorgeeft, en aan Pierre BERTRAND, beeldhouwer, voor de kwaliteit van zijn artistieke carrière en zijn oeuvre.

Inwijding van didactische panelen ter ere van Paul HYMANS

Mw. Lily de GERLACHE en Mw. Andrée DUMON, verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog (04/12/2015)

Dhr. Georges DESIR wordt postuum ereburger van de gemeente (26/05/2015)

De vernieuwde school Parc Malou wordt herdoopt tot school Parc Malou-Robert Maistriau

Eerbetoon aan Dhr Henri LAFONTAINE, Nobelprijs voor de Vrede

Nationale dag voor de strijd tegen homofobie

Dag ter ondersteuning van Amnesty International

Sint-Lambrechts-Woluwe ondersteunt de vzw Les Fauteuils Volants

Eerbetoon aan Dhr. en Mw. Albert JONNART

Eerbetoon aan Mw. Louise NGANDU

Inwijding van een monument ter ere van de paracommando’s

Dokter Denis MUKWEGE wordty ereburger van de gemeente (24/10/2016)

Dhr. Paul BARRAS, internationaal vermaarde organist (16/09/2013)

Dhr.Robert MAISTRIAU wordt ereburger van de gemeente (10/12/2008)

 

De acht ereburgers van Sint-Lambrechts-Woluwe

Mw. AUNG SAN Suu Kyi geschorst als ereburger

In 2007 benoemde de Gemeenteraad van Sint-Lambrechts-Woluwe de Birmaanse politica Aung San Suu Kyi tot ereburger van de gemeente, als eerbetoon aan de strijd die zij op dat moment voerde voor de democratische rechten.

Na de verkiezingen van 2016 werd Aung San Suu Kyi benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, bijzonder adviseur van de staat en woordvoerster van de president. Zij bekleedt dus de facto de functie van staatshoofd van Myanmar.

Sinds augustus 2017 is de internationale gemeenschap geschokt over het lot van de Rohingya, een etnische moslimminderheid die in de staat Arakan, in het westen van Myanmar, leeft.

De Rohingya werd de Birmaanse nationaliteit ontnomen. Zij zijn slachtoffer van vervolgingen en slachtpartijen door het Birmaanse leger en door extremistische boeddhistische milities. Zij werden gedwongen om hun huizen te verlaten en in ballingschap te leven. Deze situatie staat volgens het Bureau van de Hoge Commissaris voor de MensrechtenHoog-Commissariaat voor de Mensenrechten gelijk aan etnische zuivering.

De gemeente is van oordeel dat de passieve, of zelfs negationistische houding van Aung San Suu Kyu ten opzichte van de situatie van de Rohingya onverenigbaar is met de titel van ereburger van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Op initiatief van de gemeenteraadsleden Delphine De Valkeneer (LB – DéFI) en Fabrice Delooz (PS) heeft de Gemeenteraad tijdens de zitting van 23 oktober 2017 besloten om Aung San Suu Kyi voorlopig te schorsen als ereburger, in afwachting van een duidelijkere beslissing vanwege de internationale instellingen over haar verantwoordelijkheid inzake de vervolging van de Rohingya.

Lees hier de tekst van de motie