Woluwe 1200 - we bezoeken de windmolenTraject naar work at Woluwe 1200voedselinzameling voor honden en katten Woluwe 1200Woluwe 1200: elektrische fietsen gratis te testen

Raad van het verenigingsleven (RVL)

Raad van het verenigingsleven

Sint-Lambrechts-Woluwe kan bogen op een rijk en dynamisch verenigingsleven dat een bron is van talrijke synergieën. Om de ontwikkeling van deze initiatieven van burgers of verenigingen optimaal – en onafhankelijk – te omkaderen, heeft het College de Raad van het Verenigingsleven opgericht.

Bekijk hier de presentatie brochure van de Raad van het verenigingsleven
 
De RVL, een plaats van uiting, uitwerking van projecten en participatie van de verenigingen in het lokale leven
  • vertegenwoordigt de lokale verenigingen die actief zijn in Sint-Lambrechts-Woluwe;
  • verstrekt aan het College een voorafgaand advies omtrent elk project ter ondersteuning van het verenigingsleven, met name in het kader van het participatief budget.

Dit is dus een interface voor bespreking en dialoog tussen de verenigingen en de gemeente, die ook de dynamiek en de solidariteit tussen de verenigingen bevordert. Ook een manier om de plaats van het verenigingsleven in de gemeente te bevorderen en het verenigingsleven meer visibiliteit te geven.

 

Een plenaire vergadering en sectorcomités

Elke lokale vereniging duidt voor een periode van 3 jaar een vertegenwoordiger aan die ouder is dan 16 jaar, woonachtig is in de gemeente en geen politiek mandaat uitoefent, om te zetelen in de plenaire vergadering. Er zal een voorzitter aangesteld worden die de leden zal bijeenroepen indien nodig en minstens één keer per jaar.

Er worden zes sectorcomités opgericht: sport, jeugd, cultuur en bescherming van het patrimonium, hulp aan personen, duurzame ontwikkeling en wijkleven, en internationale solidariteit. Elk van deze comités, waarvan de leden aangesteld worden door de plenaire vergadering, verstrekt adviezen over de materies die onder zijn activiteitensector vallen.

Een intersectoraal comité beslist als de behandelde materie meer dan één sector aanbelangt.

 

Samenstelling van de eerste RVL

Voor de samenstelling van de eerste RVL, waarvan de officiële oprichtingsdatum werd vastgelegd op 1 januari 2020, moeten de kandidaturen uiterlijk tegen 31 maart ingediend worden. De eerste vertegenwoordigers van de verenigingen zullen uiterlijk tegen 1 mei aangesteld worden.

Als overgangsmaatregel zullen de eerste leden niet zetelen voor 3 jaar, maar aangesteld worden tot 31 december 2021.

Alle verenigingen van de gemeente werden geïnformeerd over de oprichting van de RVL en de werkingsmodaliteiten.

In de loop van de maand januari wordt voor hen een informatievergadering georganiseerd in Wolubilis om alle vragen te beantwoorden.