Dokter Denis Mukwege…. ontmoeting met een geëngageerd man

Non classé Reacties uitgeschakeld voor Dokter Denis Mukwege…. ontmoeting met een geëngageerd man

Winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en tevens ereburger van onze gemeente dokter Denis Mukwege zal op vrijdag 5 april in Wolubilis aanwezig zijn, in het kader van een ontmoeting over het thema «van burgerlijk engagement naar maatschappelijk engagement»

 

Dokter Mukwege die als arts internationale erkenning geniet voor zijn engagement ten voordele van de mensenrechten, voert sinds vele jaren strijd om vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld te behandelen en om de « feminicide » wandaden aan te klagen die worden begaan tijdens de conflicten in Oost-Congo.

Denis Mukwege richtte het Panzi-ziekenhuis op, waar hij ook kennismaakte met een wreedaardige aandoening, die rechtstreeks het gevolg is van de opzettelijke en geplande vernietiging van de vrouwelijke geslachtsorganen. Hij ontwikkelde een totaalpakket aan medische zorgen voor vrouwen die slachtoffer zijn van collectieve verkrachtingen. Op medisch vlak geniet hij wereldwijd erkenning als één van de specialisten op het gebied van de behandeling van fistels.

Maar hoewel de medische behandeling van deze vrouwen onontbeerlijk is, meent dokter Mukwege toch dat hij het daar niet kan bij laten… dat er reden is om zich op een andere manier te engageren en de stem van deze vrouwen te laten horen. Daarom vestigt hij de aandacht van de publieke opinie en de internationale gemeenschap op dit verminkend seksueel geweld dat ingezet wordt bij Afrikaanse conflicten.

Tijdens zijn reizen houdt hij een groot aantal pleidooien: hij kreeg de gelegenheid om een toespraak te houden voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, voor de Europese Unie, voor de parlementen van meerdere landen, en daarnaast had hij ontmoetingen met ettelijke Ministers en staatshoofden.

Diverse nationale en internationale instanties hebben besloten deze mensenrechtenactivist te eren door hem talloze prestigieuze onderscheidingen toe te kennen, tot de Nobelprijs voor de Vrede toe, in december 2018.

Al deze erkenningen laten hem toe om zijn inspanningen verder te zetten om het leed van vrouwen die slachtoffer zijn van dergelijk geweld wereldwijd te laten erkennen en om hen hun waardigheid terug te geven.

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe ondersteunt de inspanningen van dokter Mukwege sinds 2014, op concrete wijze, én door regelmatig het engagement van « de man die vrouwen herstelt» onder de aandacht te brengen. In 2016 heeft de gemeenteraad besloten om hulde te brengen aan de activiteiten van dokter Mukwege door hem de titel van ereburger toe te kennen. Naar aanleiding hiervan gaf de dokter ook een lezing in Wolubilis over zijn leven en zijn strijd.

Dokter Mukwege keert naar Sint-Lambrechts-Woluwe terug om te praten over engagement. Hoe gaat men van een engagement als arts die zijn leven aan zijn zieke patiënten wijdt, naar een globaler engagement voor de waardigheid van de vrouw en voor de mensenrechten. Deze ontmoeting zal gemodereerd worden door Martine Cornil, die meer dan 20 jaar lang radiopresentatrice was bij de RTBF.

 

Dokter Denis Mukwege…. ontmoeting met een geëngageerd man
Vrijdag 5 april om 19u30
Theater WOLUBILIS
Paul-Henri Spaakpromenade 1
Prijs: 15 euro (de opbrengst zal integraal naar de Panzi Stichting gaan)

SOLD OUT

 

Info

Cultureel centrum Wolubilis
02.761.60.30
www.wolubilis.be