Ondersteuning van de burgerprojecten

Burgers, wijkcomités en lokale verenigingen zijn bijzonder actief in Sint-Lambrechts-Woluwe. De gemeente wil deze dynamiek bevorderen door burgerinitiatieven die zich in de openbare ruimte ontwikkelen, te ondersteunen. Deze projecten creëren sociale banden en gezelligheid, en beantwoorden tegelijkertijd aan de lokale noden.  

Een project? Burgerbegroting, ik doe mee!

De aanvraag moet worden ingediend via het online platform op de gemeentelijke website https://wbsrv.woluwe1200.be/, of per post aan het College van Burgemeester en Schepenen (Gemeentehuis, Paul Hymanslaan 2 – 1200 Brussel)  

De gemeentelijke moestuintjes

De gemeenschappelijke stadslandbouw is in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld dankzij burgeracties zoals de beweging “Ongelooflijk Eetbaar”. Deze beweging is geïnspireerd op het experiment “Incredible Edible” van een Britse stad die door de economische crisis werd getroffen en met de inwoners gratis stedelijke moestuinen ontwikkelde. Dit principe sprak het gemeentebestuur van Sint-Lambrechts-Woluwe aan. Bijgevolg ondersteunt het dan ook soortgelijke burgerprojecten door de inwoners bij het aanleggen van moestuinen of kruidenplantenbakken te helpen.

  • Speelplein Timmermansstraat: naast het bestaande composteerpunt zijn 9 moestuinbakken met zo’n 80 groenten en kruidensoorten geïnstalleerd. Er zijn 17 fruitbomen geplant. Er worden ook animaties en workshops georganiseerd.
  • Morgen in Roodebeek (hoek Karrestraat-Stokkelse Steenweg): in het kader van de projecten “Duurzame burgerwijken”, die door Leefmilieu Brussel worden ondersteund, worden een gezamenlijke moestuin, een composteerpunt en een insectenhotel aangelegd door de inwoners in samenwerking met de jeugdhuizen “Le Gué” en “De Schakel”. Er worden ook activiteiten en animaties georganiseerd.
  • Speelplein Itterbeek (Prekelindenlaan 78): op vraag van het wijkcomité is in een ruimte voor het composteerpunt voorzien en zijn planten- en groentebakken geïnstalleerd.
  • Kruispunt Gilsoullaan en Montaldlaan: de gemeente heeft een plantenbak voor het inzamelen van de door de inwoners geteelde groenten geplaatst.

De wijkboerderij Hof ten Berg

De stadsboerderij wordt omgevormd tot een educatieve tuin die biodiversiteit, gastronomische cultuur en praktische uitwisselingen bevordert. De stadsboerderij Hof ten Berg is opgericht in 2016 en is een stukje platteland in het hart van Sint-Lambrechts-Woluwe. Deze site van 12 hectare bestaat uit een hoenderhof, een kruidentuin, een boomgaard, een bessenhaag, een compostpunt, twee bijenkorven en moestuinbakken. Ze is opengesteld voor het publiek als onderdeel van verschillende projecten in de Hof ten Bergwijk en heeft als doel bewoners en kinderen bewust te maken van natuur en landbouw in de stad.

Gratis toegankelijk elke vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur, Théodore De Cuyperstraat (tussen nrs. 274 en 276)
info50@wolu-services.be
02 763 45 77 / 0470 33 01 48

Ik composteer, jij composteert…

Gemeenschappelijke composteerpunten worden door de gemeente op openbare plekken aangelegd. De keuze van de plek gebeurt in overleg met de inwoners en het project wordt omkaderd door de vzw Worms en het netwerk Maîtres-Composteurs.

Meer informatie
Driesstraat (weg die de straat met de Marcel Thirylaan verbindt), park in de Neerveldstraat, park in de Timmermansstraat, speelplein Itterbeek (Prekelindenlaan 78)

Wist u dit al?

Het is mogelijk om gemeentelijke biologische moestuinparcelen te huren in Sint-Lambrechts-Woluwe. Deze bevinden zich in het Bronnenpark, de Stationsstraat van Woluwe en de Hof ten Berggaarde.

Raadpleeg hier het toekenningsreglement voor biologische moestuinen

Meer informatie
Dienst Gemeente-eigendommen
02 761 28 20
prop.eig@woluwe1200.be  

De boekboxen: een nieuw leven voor onze boeken!

Sinds 2015 zijn er boekendozen ontstaan in de openbare ruimte om inwoners in staat te stellen boeken af te zetten en op te halen. Ontmoetingspunten, deze boxen nodigen burgers uit tot een dynamiek van delen en hergebruiken. Ze zijn ook een manier om cultuur te promoten door boeken te ontdekken die we misschien niet hadden gekocht.

Voor alle nieuwe aanvragen: mogelijkheid om wethouder Gregory Matgen te ontmoeten: g.magten@woluwe1200.be

Boekboxen in de gemeente:

  • Pechère Park in Tomberg, naast de metro, vlakbij het stadhuis, parallel aan de Paul Hymanslaan;
  • Paul-Henri Spaak promenade (site Wolubilis);
  • wijk Hof ten Berg (Hof ten Berg 94 – op initiatief van Wolu-Service vzw);
  • Heilige-Familieplein;
  • Karrestraat(in het kader van het burgerproject “Hameau de Roodeebeek);
  • Sterrebeeldenlaan (midden van de Pleiaden);
  • Alma metro (op initiatief van de Vinci Bibliotheek – Promenade de l’Alma (op de gevel van het ECAM gebouw);
  • Josephine-Charlotteplein;
  • Andromèdelaan (op initiatief van de Habitation Moderne).

La Bah’utte

La Bah’utte is een burgerproject dat door de gemeente wordt gesteund. Het is een hut die volledig met teruggewonnen materialen is gebouwd. Het doel is om een tweede leven te schenken aan voorwerpen die voor ons niet meer nuttig zijn, maar die wel waardevol voor anderen kunnen zijn. Men kan er onder andere boeken, kleding, keukengerei, kleine meubels of decoratieartikelen vinden. Wanneer u langskomt, kunt u ook kennismaken met de andere rijkdommen van het Bronnenpark: de boomgaard en de gemeenschappelijke moestuinen.

Meer informatie
 Bronnenpark – toegang via Stationsstraat  

Repair Café

De gemeente heeft de oprichting van een Repair Café door vrijwillige burgers gesteund. Het is gevestigd in de Ateliers de la rue Voot. Als men weet dat 60% van de voorwerpen kan worden hersteld… beseft men dat herstellen, recycleren en hergebruiken veel beter is voor de planeet dan weggooien… en bovendien ook voordeliger voor de portemonnee!

Vootstraat 80
02 762 48 93
www.voot.be
repaircafewoluwestlambert@gmail.com  

SAGAL (Solidaire Aankoopgroep van Agro-ecologische Landbouw)

De SAGAL of Solidaire Aankoopgroepen van Agro-ecologische Landbouw zijn een alternatief consumptiesysteem dat burgers in staat stelt om via een systeem van groepsaankopen producten rechtstreeks bij boeren te bestellen, zonder bijkomende commerciële tussenpersoon. Een SAGAL is dus meer dan een biologisch groentemandje. Ze is een rechtstreekse aankoop zonder tussenpersoon die een rechtstreekse band en solidariteit mogelijk maakt met de lokale landbouwbedrijven. Deze landbouwbedrijven zetten zich in voor een agro-ecologische landbouw, die werkgelegenheid biedt in onze streken.

www.wervel.be

Een nieuwe SAGAL in Sint-Lambrechts-Woluwe vanaf januari 2021: de GASAPerlipopette

  • Een kleine groep inwoners van de gemeente gaat het avontuur aan en creëert een nieuwe SAGAL met de mooie naam GASAPerlipopette in een lokaal in de kelder van het Jeugdhuis (Prekelindenlaan 78).
Indien u lid wilt worden van de groep, surf naar: https://gasap.be/gasap/gasaperlipopette/

Andere SAGAL bestaan al enkele jaren op ons grondgebied

Indien u met enkele burgers een nieuwe SAGAL wilt oprichten, gelieve contact op te nemen met het SAGAL-netwerk dat helpt bij het oprichten van nieuwe groepen.
 Info: www.gasap.be  

La Ruche qui dit Oui

Meer informatie: https://laruchequiditoui.be  

Ontdek andere initiatieven voor circulaire economie en duurzame ontwikkeling in Sint-Lambrechts-Woluwe

Samenwerkingskaart: https://wiq.be/cartographie/
  

In 2017 namen 12 Woluwse families deel aan het project “Famille Zéro Déchet”

Dit initiatief is opgestart in nasleep van de lezing “Famille Zéro Déchet”, waaraan meer dan 400 personen deelnamen. Het is opgezet door een toegewijde en gemotiveerde burger en wordt gesteund door het gemeentebestuur en Leefmilieu Brussel. Het heeft als doelstelling gezinnen te helpen om hun consumptiegewoonten te wijzigen en zo de productie van afval te minimaliseren. Lezingen, vergaderingen en workshops hebben deze ervaring extra in de verf gezet.

www.facebook.com/lesstrashisfun  

Cel Duurzame ontwikkeling en leefmilieu

Cel Duurzame ontwikkeling en leefmilieu

Gemeenteserres
Kleurenprachtlaan 9
02 761 29 42/49
02 774 36 86/90
duurzame.o@woluwe1200.be