Woluwe 1200: bewonerskaart te vernieuwen 2021Woluwe 1200: onthalen we u in gebarentaalBONCADO: Steun Woluwe1200 handelWoluwe 1200 verkrijgt de titel Fair Trade GemeenteCovid-19-screening in Sint-Lambrechts-WoluweCovid-19: Wanneer moet je je laten testen?Mijn dossier fgov: Federale Overheidsdienst Binnenlandse ZakenWoluwe1200: Oplaadstation Ruimte gereserveerd voor elektrische auto’s​Horecaleveringen: alle leveranciers in Woluwe1200

Raadpleging en interventie voor problemen van openbare hygiëne

Het politiereglement verbiedt het voederen van wilde en/of verwilderde dieren en duiven

Zwerfkatten

Gezien hun hinder voor de biodiversiteit, de openbare hygiëne en het algemene kader van de gemeente, worden de inwoners uitgenodigd om zwerfkatten die ze op het grondgebied van de gemeente zouden aantreffen, gratis naar de dierenartsen te brengen waarvan de gegevens hieronder zijn opgenomen. Ze moeten hiervoor het bijgevoegde attest invullen:

 • plaats waar de kat gevonden werd;
 • de gegevens van 2 getuigen die op maximaal 200m afstand van deze plaats wonen;
 • hun gegevens waarbij ze zich ertoe verbinden de zwerfkat weer op de plaats waar deze gevonden werd, los te laten.

De gegevens van dierenartsen aangeduid door het College van burgemeester en schepenen worden in het einde van het attest vermeld.

De inwoners die dit wensen kunnen bij de dienst Leefmilieu een kattenval lenen.

In de praktijk:

 • Neem vooraf contact op met de dienst om na te gaan of er een kattenval beschikbaar is.
 • Begeef u naar het loket van de Gemeentekas (in het gemeentehuis – loket open voor het publiek van maandag tot en met vrijdag telkens van 8u tot 12u en van 13u30 tot 15u) om er de waarborg van 120 € te storten.
 • Haal daarna de kattenval af bij de dienst Leefmilieu (open voor het publiek op maandag, woensdag en vrijdag van 8u30 tot 12u).
 • Zodra u de kattenval terugbrengt naar de dienst Leefmilieu,krijgt u uw waarborg weer terug aan het loket van de Gemeentekas.

 

Ratten

Wanneer u in de openbare ruimte of op een privéterrein ratten opmerkt, vragen wij u om per e-mail of telefoon contact op te nemen met onze dienst om zowel uw gegevens als de plaats waar u ze gezien hebt, door te geven. De dienst zal uw gegevens dan doorgeven aan een gespecialiseerde firma die contact met u zal opnemen om zo snel mogelijk te kunnen handelen. Dit type tussenkomst is gratis.

 

Duiven

Gezien hun zure ontlasting zorgt de aanwezigheid van duiven in de stad voor heel wat schade aan gebouwen en de openbare ruimte. Ze kunnen ook ziektes overbrengen die erg schadelijk zijn voor de mens (toxoplasmose, salmonellose, ornithose). Voor de volksgezondheid is het dus aangewezen het aantal duiven te beperken door het probleem bij de bron aan te pakken: het voedsel.

Het politiereglement van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe verbiedt het voederen van wilde en/of verwilderde dieren en duiven, met uitzondering van vogels wanneer het vriest. Wie deze regel overtreedt, kan beboet worden.

Deze regel is echt nodig aangezien het achtergelaten voedsel in de openbare ruimte ook ratten aantrekt.

Algemeen gesproken is het ook niet aangewezen om dieren in de stad te voederen omdat we zo hun natuurlijke leefgewoontes wijzigen (folder Natuur in de stad: dieren voederen).

Aarzel niet om contact op te nemen met de dienst Leefmilieu wanneer u een vraag of een klacht hebt.

 

Onbewoonbare woningen

Een gebrek aan hygiëne? Vocht? Schimmel? Een slechte elektrische installatie of een slecht verwarmingssysteem? Wat te doen wanneer uw woning langzaam onbewoonbaar wordt?

Wanneer het probleem niets te maken heeft met een gebrek aan regelmatig onderhoud aan uw woning, moet de eigenaar hieraan verhelpen. Als huurder bent u verplicht om de eigenaar belangrijke schade www.lebonbail.be/nl.

Wanneer deze niet reageert, raden wij u aan om uw eigenaar een aangetekende brief te versturen die gebaseerd is op volgend model. Bewaar een kopie van deze brief en het bewijs van de aangetekende zending.

Indien de eigenaar binnen de twee weken na het versturen van het aangetekend schrijven geen contact met u opneemt om het probleem op te lossen, meldt u zich bij de dienst Leefmilieu met de kopie van uw brief en het bewijs van uw aangetekende zending. De dienst kan dan oordelen of de toestand een tussenkomst van de gemeente vereist.

 

Huiszwam

Huiszwam is een schimmel die in vochtige en slecht verluchte huizen het timmerwerk en andere houten structuren aantast. Zelfs wanneer de zwam alle voedingsstoffen aan het hout heeft onttrokken, kan deze zich via het metselwerk een weg banen op zoek naar ander houtwerk. Zo kan een kerngezond huis worden aangetast door huiszwam die afkomstig is van een gebouw ernaast met vochtproblemen. Iedere eigenaar die ingelicht wordt over of zelf huiszwam opmerkt in zijn woning, moet deze schimmel verplicht zo snel mogelijk behandelen in het belang van de openbare hygiëne.

Hoe huiszwam herkennen? Let op de volgende zaken:

 • vervormde en opbollende plinten, lijsten en raamwerken;
 • de aanwezigheid van een bron voor het vocht (waterlek, slechte dakgoot, schimmelvorming);
 • draden of witgrijze vlokken op het metselwerk of op de muren;
 • zichtbare deel van de zwam: roestbruine “pannenkoek”, soms met witte boord.

Bij twijfel gelieve contact op te nemen met de dienst Leefmilieu. U kunt ook een expertise aanvragen bij BRULABO (voorheen Brussels Intercommunaal Laboratorium voor Scheikunde en Bacteriologie): http://www.brulabo.irisnet.be.

Hoe de huiszwam verwijderen? Men moet tegelijkertijd:

 • het vochtprobleem dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de zwam oplossen;
 • de aangetaste elementen laten drogen (vb. door te ventileren);
 • de huiszwam behandelen met erkende middelen.

Als de schade groot is, kan men beter een beroep doen op een gespecialiseerde firma. Er bestaan geen officieel erkende firma’s. Wanneer u om een bestek vraagt, vraag dan ook altijd naar de naam van de gebruikte producten om na te gaan of ze wel erkend zijn.

 

Controle van het leidingwater en van de voedingswaren

Deze controle gebeurt zowel in restaurants als in de gemeentestructuren (scholen, verzorgingscentra, enz…) in samenwerking met BRULABO: www.brulabo.irisnet.be.