Sint-Lambrechts-Woluwe resoluut voorstander van eerlijke handel

Non classé Reacties uitgeschakeld voor Sint-Lambrechts-Woluwe resoluut voorstander van eerlijke handel

De tentoonstelling «Salaire vital » (Leefbaar Loon): een gigantisch reisdagboek, toegankelijk van donderdag 3 tot en met vrijdag 11 oktober . Vernissage op woensdag 2 oktober van 18 u tot 20 u, in de hall van het gemeentehuis.

 

Dit is het reisdagboek van Sophie, een Belgische werkneemster in de kledingsector. Zij besloot om de mannen en vrouwen te bezoeken die aan de andere kant van de wereld onze kleren maken. In onaanvaardbare omstandigheden.

Doorheen de pagina’s beschrijft Sophie deze ontmoetingen, deelt ze met ons haar kijk op deze vrouwen in hun fysieke, psychische integriteit, in datgene wat voor hen zinvol is. Vervolgens beschrijft ze dag per dag een complexe, ontroerend en ernstige situatie.

Notities, foto’s, video’s… Sophie legt het allemaal vast in haar dagboek en schenkt ons dit beknopt verslag van menselijke ontmoetingen en confrontaties met de realiteit. Ze denkt ook na over actiemiddelen , over oplossingen.

Deze tentoonstelling zal u een ander aspect van eerlijke handel laten ontdekken: de kwestie van de eerlijke productie van geweven stoffen die we dagdagelijkse gebruiken.

Ter gelegenheid van de week van de fair trade, hebben Burgemeester Olivier Maingain, schepen van Internationale Solidariteit Philippe Jaquemyns, schepen van Duurzame Ontwikkeling Gregory Matgen, en de leden van het College het genoegen u uit te nodigen op de vernissage van de tentoonstelling “Salaire vital  – Leefbaar loon” op woensdag 2 oktober van 18 u tot 20 u, in de hall van het gemeentehuis.

Het is meteen ook de gelegenheid om verschillende producten uit eerlijke handel en uit de Korte Keten Consumptie te komen proeven.

Expo toegankelijk in de hall van het gemeentehuis van donderdag 3 tot en met vrijdag 11 oktober, tijdens de openingsuren van de gemeentediensten.

 

Label van «Fairtradegemeente»

Sint-Lambrechts-Woluwe wenst binnenkort het label van fairtradegemeente te verkrijgen. De bevordering van de eerlijke handel sluit aan bij twee prioriteiten die de gemeentelijke overheden reeds vele jaren verdedigen: de onmisbare solidariteit met de bevolking van de landen in het Zuiden en de verdediging van een duurzame en verantwoorde consumptie zowel in het Noorden als in het Zuiden.

Fair trade is ongetwijfeld een antwoord ten aanzien van het commerciële onrecht tussen het Noorden en het Zuiden. Door ervoor te kiezen om zich niet te focussen op eenmalige en kortstondige hulpverlening aan de bevolkingsgroepen van het Zuiden, laat eerlijke handel toe om de vaardigheden van de producenten te verbeteren zodat zij zich beter kunnen organiseren en op eigen kracht uit de armoede kunnen geraken, dankzij een internationaal netwerk dat hun producten promoot.

Bovendien impliceert het verkrijgen van het label van fairtradeproducent ook de invoering van milieuvriendelijke productiewijzen die de kwaliteit van de producten waarborgen. Meer en meer betekent de notie van fair trade de ondersteuning van de lokale producenten, in België, die aan duurzame landbouw doen.

 

Verschillende criteria

Naast verbintenissen inzake onder meer de consumptie van koffie, thee, melk en suiker afkomstig uit eerlijke handel binnen het gemeentebestuur, en de inschrijving van bepaalde fairtradebeginselen in openbare aanbestedingen, bestaat het doel erin om een lijst op te stellen van actoren (handelszaken, horecaondernemingen, scholen, lokale verenigingen, bedrijven…) die producten afkomstig uit fairtrade aanbieden. De steun aan deze actoren, maar ook aan de personen die zich inzetten voor projecten voor Korte Keten Consumptie, vormt de kern van het label.

 

U wil ons helpen? U vindt het initiatief van Sint-Lambrechts-Woluwe interessant en U wil het ondersteunen?

Er zijn verschillende acties mogelijk

  • U kent handelaars en restaurateurs die fairtradeproducten aanbieden? Geef hun contactgegevens aan ons door.
  • Uw bedrijf, dat in Sint-Lambrechts-Woluwe gevestigd is, biedt fairtradeproducten aan? Of U denkt dat het zou kunnen overwegen om dit te doen? Laat het ons weten.
  • U wenst geïnformeerd te worden over de initiatieven van de gemeente ten gunste van de eerlijke handel? Geef uw contactgegevens aan ons door.

 

Info

Dienst Externe Betrekkingen
02.761.27.42/52
v.dumoulin@woluwe1200.be